De club werd gesticht op een avond in 1936 in het café van Jan Daniëls, “Bij de Petter”; het latere voetballokaal bij Gust Schaeken in de P. Vanhoudtstraat.
Het trio dat aan de wieg stond, bestond uit cafébaas Jan Daniëls, brouwer Victor Buys en Jef Daniëls die de eerste secretaris zou worden.
De eerste spelers werden aangeworven bij de leden van de kajotters. Dezen speelden voor amusement op een terreintje op de Asberg.
Er werd een reglement in 7 punten opgestuurd naar de K.B.V.B. Dit werd op 2 september 1936 goedgekeurd door de bond en Weerstand Koersel was vanaf dan een officiële club met stamnummer 2428.
De aansluiting van bestuur, afgevaardigde en eerste spelers werd voor het eerst geregistreerd op 12 augustus 1936.


De allereerste Weerstandploeg debuteerde in 1936 op de Hei. Het terrein lag zowat tussen de huidige Schrikheidestraat en de huidige Kruiswegstraat en was bereikbaar door een pad vanaf de Laan op Heusden. De volgende terreinen werden steeds in de buurt aangelegd maar dan korter bij het Dorp. Het eerste vernieuwde terrein werd aangelegd in de veertiger jaren tegenover de herberg van Gust Schaeken. De aanvoer gebeurde met paard en kar en de spelers moesten helpen bij het nivelleren. Later werden 2 terreinen aangelegd in de Sportlaan: het A-veld waar nu de parking is en het B-veld op de plaats waar nu de sporthal staat.
Aanvankelijk kleedden de spelers zich om in het bakhuis van de familie Peeters. Later gebeurde het in een oude tramwagen.

Koersel begon natuurlijk in 3de provinciale, toen de laagste reeks. In de loop der vijftiger jaren kende de club een grote bloei. In het seizoen ’55-’56 meende De Weerstand de titel op zak te steken. Eilaas, het einde van de competitie bracht de weerslag. En uitstel van de promotie voor de zoveelste keer. Het 1ste jeugdelftal, de kadetten, namen deel aan de competitie in 1954.
In 1958 kreeg de 2de provinciale een reeks bijgevoegd.
Koersel eindigde vooraan in het klassement en mocht meedoen aan de eindronde met kans op promotie.
De spelers beloofden bij winst een bedevaart naar Scherpenheuvel. Met gespannen zenuwen werd de match thuis tegen Kinrooi aangevat op 1 juni 1958. Het werd een alles of niets wedstrijd. Koersel won uiteindelijk met 2-0 en promoveerde voor het eerst in zijn geschiedenis
Op 6 mei 1959 werden de gemetselde kleedkamers langs de Sportlaan ingehuldigd. Gedaan met wassen in een kom want ze hadden vaste wasbakken. Al snel vielen deze kleedkamers te klein uit toen men meer dan elf spelers mocht opstellen.
Naast het bestuur werd in 1959 ook een supportersclub actief die, in overleg met het algemeen bestuur, door een bal in de Luna, tombola’s, kien- en kaartavonden zorgde voor geldmiddelen om de bus te betalen en om de spelers een kleine wekelijkse vergoeding te geven. De supportersclub baatte ook een betonnen kantine uit naast de kleedkamers.
De hoofdgebeurtenissen van de jaren 60 waren de stichting van een jeugdwerking en van een veteranenploeg.
In 1964 werd het jeugdcomité opgericht. Het toenmalig jeugdcomité hield zich niet alleen bezig met de opleiding, maar ook met de kledij en uitrusting der spelers en zorgde ook voor voetbalschoenen. Daarvoor werden er kienwedstrijden ingericht en geldinzamelingen gehouden tijdens de jeugdwedstrijden. Kadetten en scholieren bestonden toen al in de schoot van De Weerstand; maar in ’66 werd gestart met miniemen en in ’67 met juniors. Het jeugdcomité had toen al 133 jeugdspelers onder haar hoede.
Hoogtepunten in de jeugdwerking waren de deelname aan het tornooi Prins Alexander in St.-Lambrechts-Woluwe en het Sinterklaasfeest.
Het fanionelftal zette jaar na jaar goede resultaten neer en eindigde steeds hoog maar geraakte maar niet in 1ste provinciale. Legendarisch waren de duels tegen Stal, Heusden en Gerhees.
Eveneens in de zestiger jaren werd gestart met een veteranenploeg.

In deze periode zou Weerstand Koersel zijn grootste gloriemoment kennen.
Het gemeentebestuur was erg sportminnend en plande een sporthal en parking op de bestaande terreinen van De Weerstand. Een nieuwe accommodatie voor het voetbal werd een boogscheut verder aangelegd.
In 1974 kon het huidige veld in gebruik genomen worden. De openingsmatch werd gespeeld tegen Taxandria en eindigde op 0-0. Al vanaf de eerste wedstrijd vertoonde het terrein sporen van drassigheid; een euvel dat onze club nog lang meesleepte …en (veel) later de gedachte voor kunstgras aanmoedigde.
Het seizoen ’76-’77 zou het meest glorierijke worden uit de geschiedenis van De Weerstand.
De club speelde voor het eerst in haar bestaan kampioen en promoveerde naar 1ste provinciale!
De sleutelmatch werd gespeeld in Heusden, eveneens titelkandidaat. Koersel won met 0-1 ten aanschouwen van 1500 toeschouwers! Wanneer Koersel scoorde waren de supporters gerust want de Weerstand beschikte toen over een ijzeren verdediging. Zij stond dat seizoen slechts 15 doelpunten toe. Er werd dan ook 8 keer gewonnen met 1-0 en de ploeg zette een reeks van 22 wedstrijden zonder nederlaag neer. De titel werd gezien als het resultaat van een ijzersterk clubmoreel en van een gestructureerde werking.
Datzelfde seizoen speelden alle ploegen van Koersel kampioen op de reserven na (zij werden “maar” 2de).
De kampioenenviering op 7 mei ’77 stond mede in het teken van het 40-jarig bestaan van de club en van het 10-jarig bestaan van het clubblad “’t Weerstanderke”.
Acht ononderbroken jaren zou het liedje duren in 1ste provinciale.
In 1985 eindigde Koersel op de 13de plaats maar er waren 4 dalers.
Al het volgende seizoen nam Koersel zijn plaats in 1ste provinciale weer in.
Deze heuglijke gebeurtenis kwam niet alleen. De Weerstand bestond ook 50 jaar en de titel van “Koninklijke” en van kampioen werd, gespreid over 14 dagen, duchtig gevierd.
Bovendien mocht Koersel het stedelijk tornooi organiseren en dat leverde een finale op van Koersel tegen F.C. Beringen. Koersel stelde in de laatste minuut gelijk: 2-2. Koersel won met penalty’s na een bloedstollende reeks van 25 strafschoppen. De zoveelste bekroning van een prachtig seizoen.
In het seizoen ’89-’90 moesten er 6 ploegen uit 1ste zakken. Koersel was er bij na 4 seizoenen in 1ste.

Het wordt wachten op het 60-jarig bestaan van de club om het seizoen ’96-’97 af te ronden met de 4de kampioenstitel. Sinds de eerste stijging naar de hoogste provinciale reeks, had Koersel er in de voorbije 20 jaar respectievelijk 8, 4 en 2 jaar vertoefd.
In 2005 stak de club de 6de titel op zak. Het werd weer een knaljaar want Koersel mocht de Coca-Cola Cup organiseren en ontving op die dag in september 240 ploegjes uit gans Limburg.
Theo Bloemen bleef trainer van Weerstand Koersel van 2004 tot 2012 en slaagde erin om het seizoen 2008-2009 af te sluiten met een promotie via de eindronde. In 2013 nam hij dan nog een keertje over van F. Vanhamel maar kon de degradatie niet meer vermijden.
In december 2012 werd er brand gesticht onder de tribune en moesten hobunits dienst doen als kleedkamers tot de nieuwbouw, aangrenzend aan de oude kantine klaar was. Met beneden nieuwe kleedkamers en boven een nieuwe zaal, verbonden met de oude kantine door middel van een vouwdeur , ontstond er een ruim complex dat in 2015 kon in gebruik genomen worden.
Hier foto's van tribune voor en na de brand en ook foto van de hobunits waar iedereen zich in moest omkleden.



Vanaf september 2018 wordt een kunstgrasveld met terreinverlichting in gebruik genomen op de plaats van het A-veld. Dit terrein kan intens gebruikt worden door de 300 spelers die momenteel aangesloten zijn bij Weerstand Koersel.
Tot in 2018 vierde De Weerstand dus 10 promoties en zakte 8 keer van 1ste naar 2de provinciale.
In 2020 werd de competitie stilgelegd na 25 matchen wegens coronapandemie en mocht Koersel, voor het eerst in zijn bestaan, promoveren naar de nationale reeksen (3de nat.).
Hier nog een recente luchtfoto met volledige voetbalaccommodatie.
Ons kunstgrasveld in volle aanleg en uiteindelijk de volledige kantine met nieuwe tribune.



Weerstand blijft evolueren qua accommodatie.
In 2021 werd de volledige verwarming in het oude gedeelte (kleedkamers en kantine) vervangen door splinternieuwe ketel en radiators.
In het tussenseizoen 2022 wordt er werk gemaakt van nieuwe beglazing in de oude kantine zodat de warmte beter binnen zal blijven en het volledige platte dak met nieuwe isolatie van de oude kantine zal eveneens vervangen worden.
Vanaf het seizoen 2022-23 speelde Koersel opnieuw in 1ste provinciale Limburg.
Op terrein C werd een 2de kunstgrasveld aangelegd dat op 10 december 2022 officieel ingehuldigd werd.